RBI-Solutions blog

Van een dagelijkse batch naar streaming analytics, wanneer is dit relevant?

In sectoren waar elke seconde telt – zoals de farmaceutische industrie – maakt streaming analytics het verschil. Door inzichtelijke real-time data is er sprake van minder verspilling, snellere interventie én hogere klanttevredenheid. In deze blogpost lees je over de voordelen van streaming analytics.

Veel bedrijven lezen één keer per dag (vaak na middernacht) hun bronsystemen uit en verwerken die data in een datawarehouse, datalakehouse of dataplatform. Voor bronnen die niet vaak veranderen of waar intra-day informatie niet interessant is, is dit vaak ook voldoende. Het is dan niet erg om maximaal 24 uur achter te lopen.

Een voorbeeld hiervan is stuur- en verantwoordingsinformatie die rapporteert op sales- of financiële gegevens, of het gebruik van dagelijkse snapshots voor geaggregeerde of gestandaardiseerde datasets. Niet alle data hoeft real-time beschikbaar te zijn.

Voor het aansturen van real-time operationele processen, real-time monitoren van machines of sensoren, of het real-time rapporteren van kwaliteit, efficiëntie, effectiviteit of productiviteit kan het daarentegen wél toegevoegde waarde hebben om data direct beschikbaar te maken voor eindgebruikers.

Wij nemen jullie graag mee in een use-case waar real-time analytics verspilling tegengaat, door direct te kunnen acteren op kwaliteitsproblemen.

In de farmaceutische industrie is het handhaven van een consistente productkwaliteit cruciaal. Defecte producten leiden tot hogere kosten, verspilling en ontevreden klanten. Traditionele kwaliteitscontroles vinden vaak steekproefsgewijs plaats of achteraf.

Daardoor worden fouten te laat ontdekt, waardoor grote hoeveelheden producten mogelijk afgekeurd moeten worden. Dit geld zowel gelden voor het productieproces als voor opslag- en logistieke processen.

Als een medicijn bijvoorbeeld zwaar gekoeld opgeslagen moet worden, is het erg waardevol om de temperatuur van de koeling of het product continu te monitoren.            

Door gebruik te maken van een streaming data-platform kunnen fabrikanten de productiekwaliteit in real-time bewaken en afwijkingen direct signaleren. Zo werkt het:

  1. Sensordata en IoT-integratie:
    Productielijnen en opslagfaciliteiten worden uitgerust met sensoren en camera’s die continu data verzamelen over bijvoorbeeld gewicht, afmetingen en temperatuur.
  2. Geavanceerde analytics en machine learning:
    Streaming analytics analyseert deze gegevens in real-time en vergelijkt ze met kwaliteitsnormen. Voor het detecteren van afwijkingen of trends die kunnen wijzen op een beginnende kwaliteitsafwijking, kan ook gebruik worden gemaakt van een machine learning model.
  3. Automatische kwaliteitsinterventies:
    Wanneer een afwijking wordt gedetecteerd, kan het systeem automatisch een waarschuwing sturen, productielijnen bijstellen of defecte producten direct uit de lijn halen.

Het implementeren van real-time kwaliteitscontrole met streaming analytics biedt aanzienlijke voordelen:

  • Minder defecte producten: Problemen worden gedetecteerd en gecorrigeerd voordat ze zich opstapelen.
  • Lagere kosten en minder verspilling: Minder afgekeurde producten en efficiënter gebruik van grondstoffen.
  • Snellere identificatie van procesafwijkingen: Problemen in machines of productielijnen worden direct herkend en opgelost.
  • Hogere klanttevredenheid: Consistente productkwaliteit leidt tot tevreden klanten en minder retourzendingen.

Streaming analytics is niet langer een toekomstvisie, maar kan een cruciale technologie zijn voor fabrikanten die streven naar hogere efficiëntie en kwaliteit.

Door een real-time data-infrastructuur te omarmen, kunnen bedrijven kwaliteitsproblemen direct aanpakken, kosten verlagen en hun concurrentiepositie versterken. Dit kan ook goed bestaan als onderdeel van een dataplatform, waarin real-time use-cases opgebouwd kunnen worden.

Wil je meer weten over hoe streaming analytics jouw organisatie kan helpen met real-time Quality control? Neem contact met ons op!

Lees verder over data en de diensten van RBI-Solutions in deze blog's:

van ruwe data naar waardevolle inzichten –  een interview met wensi

van ruwe data naar waardevolle inzichten – een interview met wensi

Hoe transformeer je complexe data tot bruikbare inzichten die écht impact maken? Wensi Ai, Senior Data/BI Consultant bij RBI, deelt in dit interview zijn ervaring en visie op de wereld van data engineering én business intelligence.

Van het doorgronden van nieuwe sectoren tot het optimaliseren van batchprocessen—Wensi laat zien hoe strategische keuzes en slimme data-oplossingen het verschil maken. Zo wist hij de verwerkingstijd van een batchjob terug te brengen van 3 dagen naar 20 uur én verbeterde hij de nauwkeurigheid van een premieberekeningsmodel drastisch.

Data, Technologie en Groei: in Gesprek met Teo

Data, Technologie en Groei: in Gesprek met Teo

We zitten om tafel met Teo, Data Engineer bij RBI Solutions. Teo heeft een scherpe expertise opgebouwd in SQL, Python en Dashboarding tools. In dit interview vertelt hij je over zijn passie voor data en de veelzijdige projecten die hij bij onze klanten heeft uitgevoerd.

De rol van data platform engineer

De rol van data platform engineer

Organisaties vertrouwen steeds meer op data om strategische beslissingen te nemen. Maar zonder een sterke data-infrastructuur blijft waardevolle data onbenut. Een Data Platform Engineer speelt een essentiële rol in het opzetten van deze infrastructuur. Van het ontwerpen van schaalbare data-architecturen tot het bouwen van robuuste data-pipelines – deze engineers zorgen ervoor dat data efficiënt, bruikbaar en veilig is. Vandaag een post over wat deze rol precies inhoudt.

Data Vault VS. Dimensionele Modellering

Data Vault VS. Dimensionele Modellering

Dat onze data-experts goed zijn in datamodellering kunnen we wel zeggen, maar we laten het liever zien! In deze blogpost deelt collega en Data/BI Consultant Wensi zijn kennis over datamodellering, specifiek rondom Data Vault en Dimensioneel Modelleren.

Hoe Eren zijn creativiteit inzet als data engineer bij RBI-Solutions

Hoe Eren zijn creativiteit inzet als data engineer bij RBI-Solutions

Binnen RBI-Solutions werken gepassioneerde professionals met verschillende achtergronden en talenten. Eén van hen is Eren, een van onze data-experts met een link tussen technologie en creativiteit. In dit interview deelt hij zijn reis van bedrijfskunde naar informatiemanagement, zijn passie voor muziek en hoe zij zijn talent inzet binnen RBI en zijn huidige project bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

Kickstart je carrière bij RBI-Solutions!

Kickstart je carrière bij RBI-Solutions!

In april start RBI-Solutions met een nieuw Data Engineer traineeship, waarin ambitieuze data talenten in ongeveer twee jaar worden opgeleid tot volwaardige Junior Data Engineers. Benieuwd hoe Data Engineer Said het traineeship aan het begin van zijn carrière bij RBI Solutions 4 jaar geleden heeft ervaren? Hij vertelt je er graag over.

Blijven leren = blijven groeien

Blijven leren = blijven groeien

Bij RBI Solutions geloven we dat kennis de sleutel is tot impactvolle data-oplossingen. Daarom blijven onze data consultants continu bijscholen en investeren we in certificeringen. Dit doen we niet alleen individueel, maar ook samen. Waarom? Omdat technologie en data nooit stilstaan. Door continu te leren, blijven we vooroplopen in de markt en leveren we de beste oplossingen voor onze klanten.

Senior Data Engineer Jordi is vorig jaar gestart bij RBI Solutions. Hij legt uit wat zijn kijk is op leren en certificeren en hoe we daar ruimte voor bieden bij RBI.

Maak kennis met Melvin Metz, onze CCO!

Maak kennis met Melvin Metz, onze CCO!

Melvin Metz heeft een indrukwekkend carrière pad doorlopen, van zijn eerste stappen bij de Rabobank tot zijn huidige rol als CCO bij RBI-Solutions. In dit interview deelt hij zijn ervaringen, drijfveren en inzichten over sales, data en het belang van sterke klantrelaties. Daarnaast geeft hij waardevolle tips voor bedrijven die meer uit hun data willen halen. Een inspirerend gesprek over ambitie, groei en de kracht van goede data!

Datamigraties die problemen oplossen: Interview met Duncan Kemmer

Datamigraties die problemen oplossen: Interview met Duncan Kemmer

Een nieuw systeem implementeren is één ding, maar als je de oude problemen meeneemt, wat heb je dan écht gewonnen? Bij RBI-Solutions geloven we dat een datamigratie een kans is om data op te schonen, te optimaliseren en bedrijfsprocessen te verbeteren.

Duncan Kemmer, oprichter en technical director van RBI-Solutions, vertelt in dit interview waarom slimme datamigraties organisaties helpen beter te presteren. Van een crowdfund-platform dat we transformeerden tot een systeem dat 1,2 miljoen transacties in twee minuten verwerkt – dat is impact!

Interview met Meggie van den Boom: Van Film naar Data Engineering

Interview met Meggie van den Boom: Van Film naar Data Engineering

Meggie maakte een indrukwekkende reis: van verhalen vertellen met film naar structuren bouwen met data. Haar creativiteit uit de filmwereld komt nu perfect tot zijn recht als data engineer bij RBI, waar ze de brug slaat tussen data-analyse en techniek.

In ons nieuwste interview deelt Meggie hoe ze de overstap maakte van filmmaker naar data-expert, waarom samenwerken in een dynamisch team haar drijft, en wat haar werk zo uitdagend én boeiend maakt.

VAN marktonderzoek tot data-engineering: een loopbaan vol data en innovatie

VAN marktonderzoek tot data-engineering: een loopbaan vol data en innovatie

Op 1 januari begon Jean-Marie (aka Johnny) als senior data specialist bij RBI-Solutions, een volgende stap in een loopbaan die volledig in het teken staat van data, innovatie en samenwerking. De afgelopen jaren heeft hij een rijke ervaring opgebouwd, van consumentendata-analyse bij grote merken tot het ontwikkelen van technische oplossingen in dynamische startupomgevingen. Jean-Marie deelt graag hoe zijn reis tot nu toe verliep.

Van Economie naar Data Engineering: Een Interview met Jordi

Van Economie naar Data Engineering: Een Interview met Jordi

Hoe word je een data engineer? Voor Jordi begon het allemaal tijdens een economiestudie en een beginnerscursus R. Wat volgde was een carrière vol leermomenten, technische uitdagingen en diverse werkvelden – van het CBS en een startup tot Defensie. In dit interview deelt hij zijn verhaal, ervaringen en waardevolle tips voor andere data professionals.