RBI-Solutions blog

Van Economie naar Data Engineering: Een Interview met Jordi

Hoe word je een data engineer? Voor Jordi begon het allemaal tijdens een economiestudie en een beginnerscursus R. Wat volgde was een carrière vol leermomenten, technische uitdagingen en diverse werkvelden – van het CBS en een startup tot Defensie. In dit interview deelt hij zijn verhaal, ervaringen en waardevolle tips voor andere data professionals.

Hoe ben jij data engineer geworden?

“Het begon eigenlijk tijdens mijn economiestudie. Na een beginnerscursus R maakte ik er een sport van om waar mogelijk R of Python te gebruiken voor verschillende opdrachten, bijvoorbeeld voor het plotten van grafieken. Op die manier ben ik me steeds verder gaan verdiepen in Python en R. Dit bleek een gouden zet, want het leidde tot een stageplek bij het CBS. Ze zochten specifiek iemand met een economische achtergrond die ook kon programmeren.

Na mijn stage ben ik daar gebleven en in een data science traineetraject gerold. Ik hield me vooral bezig met het aanpassen en uitbreiden van productiesystemen, waarbij ik veel inhoudelijke controles en validaties uitvoerde. Het interessante was dat veel technisch werk werd gedaan door mensen zonder IT-achtergrond.”

Je hebt ook buiten het CBS gewerkt. Wat deed je toen?

“Ja, ik werkte een tijd bij een technische startup. Daar werkten we bijvoorbeeld aan het inzichtelijk maken van rijgedrag van vrachtwagenvloten. Ik kreeg te maken met streaming data, Kafka, CI/CD, DevOps, en microservices op een on-premise Kubernetes platform. Dit was een hele fascinerende tijd met werkzaamheden die uiteenliepen van het ontwerpen en bouwen van pipelines, het troubleshooten van productie-issues, onderzoeken van nieuwe bronnen tot het helpen zorgen dat IoT-devices correct werden geïnstalleerd in de voertuigen.”

Zie je jezelf meer als data scientist of data engineer?

“Zeker meer als data engineer. Ik ben altijd wel iets aan het leren, en mijn interesses wisselen regelmatig. Software engineering, web development, programmeertalen, containers, cloud, security, algoritmes, architectuur, testtechnieken, agile gedachtengoed, DevOps, etc. Juist voor data engineering komt dat van pas. Uiteindelijk gaat het me erom dat een oplossing waarde oplevert en dat collega’s er in de toekomst mee verder kunnen. Daarbij zou ik me niet willen beperken tot de wereld van ML/AI.”

Je bent uiteindelijk weer teruggegaan naar het CBS. Waarom?

“Eerlijk gezegd vooral vanwege zorgen om het voortbestaan van de startup. En ik had de kans om in een ontwikkelteam te werken waar we echt samen aan oplossingen bouwden. Het samenwerken en sparren had ik in eerdere teams bij het CBS gemist. In dit nieuwe team kon ik volop groeien, het voortouw nemen in verschillende projecten en uiteindelijk ook bijdragen aan teamoverstijgende uitdagingen.”

Je bent overgestapt naar RBI-Solutions, wat doe je nu?

“Ik heb verschillende prototypen gemaakt voor het laagdrempelig beheer van referentiedata, bijvoorbeeld door data stewards, in een cloud-oplossing op basis van object storage. De eerste prototypen maken gebruik van ADF en Snowflake.

Daarnaast heb ik een aantal trainingen voor collega’s verzorgd op het gebied van containers (Docker), orchestration (Kubernetes) en data management.

Voor RBI-Solutions ga je binnenkort naar Defensie?

“Heel binnenkort ga ik starten als data engineer bij Defensie, specifiek voor de Marechaussee, waar ik me bezig ga houden met streaming data en DevSecOps. Daar liggen hele mooie uitdagingen om hun bestaande omgevingen te migreren en een mooie bijdrage aan het nieuwe strategische data platform te leveren.”

Waarom heb je voor RBI gekozen?

“Vooral vanwege het team. Wat me direct opviel tijdens de sollicitatie was dat er meteen andere data engineers aanschoven bij het gesprek, niet alleen managers. De klik met de collega’s was er meteen – ze waren aardig, vriendelijk en gezellig. Ook waardeer ik de RBI-Friday voor studie en teambuilding. Daarnaast vind ik het fijn dat er niet één specifieke technologie of leverancier centraal staat. Na jaren bij het CBS wilde ik graag ervaring opdoen in verschillende contexten, en als consultant krijg je die kans.”

Heb je nog een tip voor andere data professionals?

“Absoluut: besteed meer aandacht aan testen! Ik zie vaak dat mensen denken ‘het is maar SQL, dat hoeven we niet te testen’ of ‘dat is ooit al getest’. Later blijkt dan dat je al lange tijd met foute data werkt. Testen is makkelijker en minder pijnlijk als je er al mee bezig bent aan het begin van je proces. Wacht er niet mee wacht tot er al een berg werk verzet is; een extra stap aan de voorkant bespaart je vaak drie stappen om het later te corrigeren.

En ja, dat past prima binnen een Agile werkwijze, je moet het alleen een goede plek geven: juist door er continu mee bezig te zijn kun je je systemen op zo’n manier vormgeven dat ze makkelijker (in losse delen) te testen zijn. Als het testen makkelijk is, geeft dat juist vertrouwen bij veranderingen.”

Lees verder over data en de diensten van RBI-Solutions in deze blog's:

Haal meer uit data

Haal meer uit data

Economische groei begint bij een hogere productiviteit, en datagedreven werken is daarbij essentieel. Met data kun je sneller, slimmer en efficiënter werken. Toch lukt het veel organisaties nog niet om dit potentieel volledig te benutten. Waarom? Omdat de basis vaak niet op orde is, prioriteiten niet goed gesteld worden of er niet voldoende kennis in de organisatie aanwezig is.

Meet the RBI team – waar data tot leven komt!

Bij RBI Solutions draait alles om datakwaliteit. In een wereld waarin data onmisbaar is, helpen wij organisaties om de kracht écht te benutten. Met een team van gedreven data professionals – elk met unieke talenten – ontwikkelen we oplossingen die werken én meetbare resultaten opleveren.

Datamodelleren is een vak – 4 tips

Datamodelleren is een vak – 4 tips

Data speelt een cruciale rol in moderne organisaties. Of je nu naar betere klantinzichten zoekt,
data-driven campagnes wilt opzetten, of een strategische beslissing moet nemen: alles begint met een goed datamodel. Wat dat precies inhoudt en hoe je ervoor kunt zorgen dat data echt voor jou werkt, lees je in deze post, waarin we je vier praktische tips geven om meer waarde uit je data te halen.

Trends in data

Trends in data

Data in organisaties staat nooit stil. Technologische ontwikkelingen volgen elkaar in snel tempo op. Wie de trends snel omarmt, kan de concurrentie voorblijven.
Hieronder bespreken we actuele en impactvolle trends in het verwerken van data, inclusief tips om ze in jouw organisatie toe te passen.

Verbeter je dataplatform – 4 tips

Verbeter je dataplatform – 4 tips

Een dataplatform is een grote investering, maar hoe haal je er echt waarde uit en laat je het bijdragen aan jouw team en organisatie? Want, laten we eerlijk zijn, het levert pas echt wat op wanneer het jou en je team tijd gaat besparen.

Een werkdag bij RBI-Solutions: Haci aan het woord

Een werkdag bij RBI-Solutions: Haci aan het woord

Nadat de auto van Haci geparkeerd is en de koffie in de beker zit, kan de werkdag van Haci beginnen. Hij werkt voor RBI-Solutions drie dagen vanuit huis en twee dagen per week bij PGGM, waar hij zich vooral met API-connecties bezighoudt.

Mark pakte kans met beide handen aan

Mark pakte kans met beide handen aan

Mark zocht een baan in BI en kwam bij RBI-Solutions uit, zijn interesse werd gewekt en dus trok hij zijn hardloopschoenen aan om rennend naar het kennismakingsgesprek te gaan.

Codes maken voor de data-pijplijn

Codes maken voor de data-pijplijn

Yassine is Azure-specialist bij RBI-Solutions. Hij deed een ICT-opleiding die de basis legde voor dit werk. Ervaring en interesse deden de rest; hij beet zich vast in het platform en deelt die kennis nu met zijn collega’s.