+31 6 43229591 info@rbi-solutions.nl

Yassine is Azure-specialist bij RBI-Solutions. Hij deed een ICT-opleiding die de basis legde voor dit werk. Ervaring en interesse deden de rest; hij beet zich vast in het platform en deelt die kennis nu met zijn collega’s.

“Het gaat zó snel in de wereld van de automatisering”, weet Yassine. “Dachten we tien jaar geleden niet allemaal dat servers dé oplossing waren voor opslag en verwerking van data? Dat was het ook maar inmiddels is er ‘de cloud’ waar alles bewaard wordt en van waaruit wij onze data halen. Moeilijk voor te stellen dat er wellicht op (korte) termijn weer iets anders komt. Tot het zover is, werk ik het liefst met Azure, een cloud platform dat ik mezelf eigen heb gemaakt, waarin ik me heb verdiept en waar ik nu helemaal comfortabel mee ben.”

Elk bedrijf heeft data en het dagelijks werk van Yassine – en zijn collega’s – is om die data om te zetten in bruikbare informatie. Informatie waar de klant om vraagt. “Ik weet dat het soms lastig uit te leggen is aan mensen die er niet dagelijks mee te maken hebben. Zelfs klanten begrijpen het niet altijd. Hoeft ook niet, als de Data Engineer het maar snapt. Waar het op neerkomt is dat ik data binnenhaal met behulp van een datapijplijn. Die pijplijn bouw ik zelf en die lijn filtert de data die ik nodig heb voor de klant. Op de cloud maak ik folders of een database of een lakehouse – een combinatie van folders en database – aan en die vul ik met informatie die voor de klant begrijpelijk is en waar deze mee verder kan.”

Yassine schrijft de codes die de datastroom precies in goede banen leidt. “Voor elke klant moet je opnieuw beginnen want elke klant heeft behoefte aan specifieke informatie. Het halen en bewerken is steeds hetzelfde proces maar vraagt op detail steeds andere accenten. Daarom is mijn werk zo leuk, het is specialistisch en altijd klantspecifiek.”

“Ik werk nu een jaar voor RBI-Solutions en ik ben enorm gegroeid in dit vakgebied, maar ik heb niet de illusie dat ik álles al weet. Dat is bijna onmogelijk. Het is mooi om elke keer weer die uitdaging aan te gaan en ervoor te zorgen dat mijn kennis nog groter wordt. De mogelijkheden die Azure biedt, zijn groot en helpen mij in mijn dagelijks werk. Ik werk eigenlijk altijd met Azure, maar er zijn meer tools die dataverwerking kunnen verzorgen. Bij RBI-Solutions hebben we veel specialisten, voor elke tool meerdere. Bij elke opdracht wordt gekeken welke Data Engineer het best past, welke wens er van de klant ligt en welke tool daar dan voor geschikt is.”